Metalizarea cu Arc Electric

Metalizarea cu Arc Electric

0

Diagrama schematica a  procesului de pulverizare (metalizare) termica cu arc electric

Procedeul a fost inventat in 1914 de Schoop in colaborare cu Bauerlin.
In procesul de pulverizare cu arc electric, doua sarme conductibile electric, sunt topite cu ajutorul unui arc electric. Materialul topit este atomizat cu un jet de aer comprimat si proiectat catre suprafata substratului (piesa de metalizat). Particulele topite, la impactul cu substratul, se vor solidifica rapid pentru a forma o acoperire.
Acest proces de pulverizare cu arc realizat in mod corect este numit „proces rece” deoarece suprafata substratului poate fi mentinuta la temperatura scazuta in timpul procesului evitand deteriorarea, schimbari metalurgice si deformari geometrice ale substratului.
Acoperirile obtinute cu arc electric sunt mai dense si mai aderente decat acoperirile obtinute prin procesul de combustie, costuri scazute de functionare, rate ridicate de eficienta. Toate acestea fac procesul foarte competitiv in acoperirea suprafetelor mari.
Dezavantajul procesului este ca nu poate preincalzi substratul (este nevoie de o alta sursa) si foloseste numai sarme cu conductibilitate electrica.

ZINCARE, CROMARE, CUPRARE, DURIFICARE SUPRAFETE, MOLIBDENARE, STANARE etc, sunt principalele aplicatii ale procesului de pulverizare termica in arc electric.

Durificare cilindru hidraulic prin metalizare in arc electric cu 40Cr130  (inlocuieste cromarea)

http://www.youtube.com/watch?v=_LpbG9UZrV4 

http://www.youtube.com/watch?v=pnf5nxaAbeY


Usor ca aluminiu si dur ca otelul calit

arc

Strat dur (50 HRC), depus pe cilindrii hidraulici din aluminiu.

 

 

Comentarii

Inca nu sunt Comentarii.

Lasati un comentariu

Email never published nor shared. Campuri obligatorii *

*

© Copyright Plasma Jet 2011. Toate drepturile rezervate.