Skip to content

Cuzineti

Acoperirile obtinute prin pulverizare termica pentru suprafete moi de alunecare, permit inglobarea particulelor abrazive si deformarea cauzata de aliniamente nepotrivite. Aceste acoperiri necesita lubrefiere si trebuie sa fie ieftine deoarece se uzeaza in zona de contact. Unele acoperiri sunt putin poroase si au avantajul ca porii functioneaza ca rezervoare de lubrefiant.

Cele mai uzuale metalizari pentru lagare de alunecare moi, sunt cele pe baza de bronz de aluminiu, bronz fosforos, argint grafitat, babbitt (YSn88), bronz-polimer composit etc.Acoperirile obtinute prin pulverizare termica pentru suprafete dure de alunecare, au o rezistenta ridicata la uzura.

Lagarele dure sunt folosite acolo unde nu este necesara inglobarea particulelor abrazive si autoalinierea, iar lubrefierea este putin importanta. Natura straturilor depuse prin metalizare, produce beneficii in plus fata de materialele laminate sau turnate, datorita porozitatii care actioneaza ca rezervor de lubrefiant si naturii composite a oxizilor inclusi in fazele amorfe ce duc la cresterea rezistentei la uzura.

Desi au o macroduritate mai mica decat laminatele si turnatele, straturile obtinute prin metalizare sunt mai rezistente la uzura. Cele mai folosite metalizari, in cazul lagarelor dure, sunt pe baza de cermeti precum carburile de wolfram – cobalt sau crom-nichel/crom, oxizi ceramici precum cel de crom, cel de aluminiu sau titan, molibden si aliaje diferite de fier, nichel, crom si cobalt .

Coatings for Bearings
Pastile lagar radial oscilant acoperite cu Babbitt prin procesul de metalizare
Bucșe acoperite cu bronz
Bucșe acoperite cu bronz

Cromarea dura

Cromarea dura (obtinuta prin electrodepunere) are neajunsuri cum ar fi: grosime maxima a stratului 0,2 mm, duritate limitata 600 – 650 HV, electrolitii sunt puternic poluanti. Pe plan mondial, acolo unde calculele economice o permit, electrocromarea a fost inlocuita cu depunerea HVOF a pulberilor WC-Co-Cr 86-10-4. Straturile pot atinge grosimi de ordinul milimetrilor, duritati > 1000 HV, o aderenta superioara electrocromarii si nu suntem limitati de dimensiunea piesei.

Plunjer metalizat HVOF

Cuprarea

Reperele din otel, fonta, plastic etc, pot fi acoperite cu un strat gros din cupru pur. Reperul obtinut are conductibilitatea electrica a cuprului si rezistenta mecanica a otelului. Grosimea stratului de cupru depus pe otel, fonta, plastic, etc. poate fi de la cativa microni pana la cativa milimetri.

Lagăr din fontă Cuprat
Lagăr din fontă Cuprat

Ideal ar fi ca straturile depuse prin metalizare pentru rezistenta la abraziune sa aiba o duritate superioara suprafetei cu care vine in contact sau particulelor abrazive ce o uzeaza. Acoperirile folosite sunt cele din carburi de wolfram-cobalt (pana la 540 grade C), carburi de crom-nichel-crom (pana la 850 grade C), stellitarea cu diferite tipuri de stellite (900 grade C), oxizi ceramici precum cel de crom si aluminiu, aliaje autofuzionante (Ni-Cr-B-Si) si diferite alte aliaje dure.

Acoperiri rezistente la eroziune

Alegerea acoperirilor rezistente la uzura prin eroziune se face in functie de severitatea si tipul eroziunii. Pentru o eroziune severa prin lovire sub un unghi mic de atac, unde uzura este asemanatoare cu cea de abraziune, sunt necesare acoperiri cu duritate mare. Pentru unghiuri mari de lovire, in jur de 90 grade, mai importanta devine tenacitatea acoperirii.

Pentru cavitatie si lovire cu lichide in general, este necesara o suprafata cu rezistenta ridicata la oboseala. Cele mai uzuale straturi rezistente la eroziune se obtin din carburi, aliaje cu baza cobalt (stellite), aliaje autofuzionabile, oxizi ceramici, aliaje diferite, aliaje neferoase, monel etc. Aliajele polimer tip PTFE, cu un coeficient de frecare foarte scazut, sunt adesea folosite.

Acoperiri rezistente la coroziune: Zincarea, Aluminizarea, Stanarea, Molibdenarea etc

Pulverizarea termica este des folosita in protectia anticoroziva a materialelor. Acoperirile rezistente la coroziune obtinute prin pulverizare termica se impart in trei grupe principale:

  • acoperiri anodice
  • acoperiri catodice
  • acoperiri neutre

Acoperirile anodice pentru protectia aliajelor fierului sunt aproape in totalitate acoperiri cu Zn si Al sau aliajele lor. ZINCAREA si ALUMINIZAREA Zincarea si aluminizarea prin pulverizare termica pot fi facute in flacara sau arc electric, un proces simplu si deosebit de eficient. Aceste straturi functioneaza ca anod si sunt de sacrificiu, sunt exceptional de rezistente in conditii severe de coroziune putand rezista peste 50 ani fara alta intretinere. Aluminiul este cel mai eficient in protectia otelului din structurile metalice ce functioneaza sau sunt expuse la apa de mare.

Acoperirile catodice contin un metal care este catod in raport cu substratul. Acoperirile cu nichel sau otel inoxidabil sunt catozi in raport cu otelul obisnuit pe care il protejaza cu succes. Procedeul de pulverizare termica permite aplicarea de straturi din materiale exotice precum tantal pentru medii extrem de corozive. In aceste cazuri de protectii este necesara ermetizarea straturilor depuse (inchiderea porilor) pentru a impiedica accesul mediului coroziv la substratul protejat. Sunt preferate procesele care dau cele mai dense acoperiri (HVAF, HVOF, plasma si acoperiri fuzionabile). Acoperirile mai groase dau o protectie mai buna decat cele subtiri.

Acoperirile neutre precum cele ceramice pe baza de oxid de crom sau aluminiu asigura o protectie excelenta la coroziune in aproape toate mediile izoland substratul de mediu. In general un material neutru nu va accelara coroziunea materialului de baza chiar daca acoperirea este penetrabila (poroasa), dar trebuie evitata corodarea substratului pentru a evita exfolirea. Este recomandata ermetizarea acoperirii.

Sculele si matritele acoperite prin pulverizare termica au un cost semnificativ influentat de aceasta operatie. Gratie unei investitii consistente, folosind pulverizarea termica, durata de viata a matritelor si sculelor acoperite duce la o perioada de folosire indelungata in comparatie cu cele neacoperite. Materialele de acoperire care maresc durata de functionare a matritelor, includ materialele cu rezistenta ridicata la uzura in conditii de temperatura si mediu agresiv chimic.

Refacerea geometriei (Restaurarea) pieselor uzate sau gresite in timpul prelucrarilor mecanice este o aplicatie curenta pentru pulverizarea termica. Beneficiile sunt: costuri scazute, performante ingineresti crescute si/sau marirea duratei de folosire. In plus fata de aplicatiile originale, acoperirile prin pulverizare termica  folosite pentru  repararea reperelor uzate, ca de exemplu lagarele subdimensionate, role de tipografie etc, sunt un mod rapid si economic pentru refacerea dimensiunilor.

Stator pompa metalizat cu bronz
Stator pompa metalizat cu bronz

Acoperirile dielectrice, realizate prin pulverizarea termica a pulberilor ceramice, sunt cele mai des folosite in industria aerospatiala, industria electronica, industria energetica (centrale eoliene) si a automobilelor. Oxidul de aluminiu depus in jet de plasma realizeaza o acoperire densa care este capabila sa reziste la mii de volti in functie de grosimea acoperirii.

Acoperirile antilipire (acoperiri de emisie) folosesc depuneri cu pulberi de eliberare (antilipire) pe baza de molibden. Aceste straturi antilipire sunt depuse in jet de plasma si sunt folosite in industria cauciucului, adezivilor, plasticului sau produselor alimentare. Pentru obtinerea unui efect puternic de antilipire, peste stratul pulverizat termic se adauga un elastomer anorganic specific sau un produs din gama teflonului.

Flanse, ringuri din industria cauciucului acoperite antilipire pe zona activa
Flanse, ringuri din industria cauciucului acoperite antilipire pe zona activa

Acoperirile de tractiune sunt folosite pe rolele de tiparire sau in industria hartiei pentru a apuca sau alimenta hartia. Deoarece tractiunea acoperirii depinde substantial de rugozitatea suprafetei sale, aproape orice material poate fi utilizat pentru a realiza o suprafata de tractiune. Totusi in majoritatea cazurilor unde este recomandata o astfel de acoperire, este prezenta in mare masura si uzura si de aceea cele mai bune acoperiri sunt pe baza de carburi sau aliaje de nichel.

Metalizarea polistirenului

Cele mai diverse materiale pot fi acoperite cu metal prin procesul de pulverizare termica in scopuri decorative sau tehnice.

Back To Top