skip to Main Content

Procesul de pulverizare termica HVOF cu pulbere 

HVOF – (High Velocity Oxygen Fuel)

 

                                 Schema procesului H.V.O.F. pulbere

Procesul de metalizare HVOF a fost dezvoltat pentru a produce straturi de acoperire compacte, folosind viteze de pulverizare foarte mari (viteza gazelor 2.200-2.500 m/s).
In 1980, Browning si Witfield, folosind tehnologia motorului de racheta, au depus pulberi metalice, pentru prima data, prin aceasta metoda.
Pistoalele HVOF folosesc metode diferite pentru obtinerea de viteze foarte mari a jetului de gaz.
Una din metode are la baza o camera de combustie sub presiune ridicata, racita cu apa, si o duza lunga. Combustibilul in amestec cu oxigenul sunt introduse in camera unde are loc arderea. Se obtine o flacara fierbinte (circa 3.000º C) cu presiune mare care este impinsa prin duza unde ii creste viteza.
Pulberea este alimentata axial in camera de ardere.
Exista si modele de pistoale cu duza de ardere la presiune mare si cap de aer.
Acoperirile obtinute cu sistemul HVOF sunt similare cu cele obtinute in sistemele cu detonatie (D-Gun) si AC-HVAF Quasar, sunt foarte dense, cu aderenta foarte buna, cu tensiuni reziduale scazute care permit obtinerea de straturi mai groase decat prin alte procese. Procesul HVOF, inlocuieste cu succes CROMAREA DURA ELECTROCHIMICA stratul depus poate atinge grosimi de ordinul mm cu aderenta si duritate mult peste cromarea electrochimica.
In timpul procesului de metalizare HVOF particulele de pulbere nu ating temperatura de topire in totalitate, dar viteza extrem de ridicata a particulelor (700-800 m/s) produce o acoperire de foarte buna calitate.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Durificare rola laminor : 62 HRC – inlocuieste cromarea dura, permite grosimi de strat de peste 2 mm

Prin acest procedeu nu pot fi depuse pulberile ceramice.

Acest proces exceleaza in depunerea carburilor metalice.

Carburile depuse prin acest proces are caracteristici tehnice superioare stratului obtinut prin cromarea dura, inlocuind-o cu succes.

Microstructura stratului depus cu HVOF

 

 

 

Duritatea stratului de carburi depus cu HVOF

 

Metalizare Sonotrode

Back To Top